Pages

Tuesday, June 11, 2013

Cili Paling Pedas Di Dunia

Rata-rata penduduk malaysia apabila ditanya apakah cili yang paling pedas, pastinya jawapan yang kita terima menjawab 
cili padi , cili apicili rawitcabai burunglada jarum, atau lada tunggeng yang merupakan sejenis tumbuhan dari keluarga Solanaceae yang sangat popular di Asia Tenggara terutama di Malaysia, Indonesia dan Thailand.

Tapi tahukah kita, cili yang paling pedas dan rasanya yang hangat itu diungguli oleh sejenis tumbuhan yang dinamakan Trinidad Scorpion Butch T, yang tertentunyatelah memperoleh rekod gelaran yang paling hangat di duniaDengan ukuran1,463,700 Scoville atau unit haba (rating bagi jumlah sebatian kimia dalam cili) danmengalahkan pesaingnyaNaga Viper yang telah diberi pada 1,382,118 unit haba.

Cili ini sangat hangat sehinggakan pengendalian mudah memerlukan sarung tangan, topeng muka dan pakaian perlindungan adalah satu kemestian semasa memasak!!

Trinidad Scorpion Butch T berasal dari Republik Trinidad and Tobago. Ia mendapat nama selepas Butch Taylor, pemilik sebuah syarikat sos panas bertanggungjawab menyebarkan benih cili itu. Nama "Scorpion" pada cili, disebut kerana hujung badan cili yang tajam itu dikatakan menyerupai penyengat kala jengking.

Jom lihat mereka mencuba cili yang amat panas dalam video di bawah.


Sumber

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...