Pages

Friday, August 2, 2013

Etnik Tercantik Didunia Namun Bukan Sebarangan Orang Boleh Melihatnya

01Sibi Mela juga menjadi momen yang dimanfaatkan etnik setempat untuk menggelar pernikahan.

Selama minggu penyelenggaraan Sibi Mela, banyak keluarga-keluarga Pushtun yang menikahkan anak-anak perempuan mereka. Sibi Mela adalah festival yang sudah berlangsung ratusan tahun di Sibi, wilayah Balochistan, 160 km dari lembah Quetta. Jangan hairan jika ketika berada di Sibi pada saat festival, pelancong boleh melihat keramaian keluarga-keluarga yang menikahkan anak gadis mereka. Cuba saja bersikap ramah dan berkenalan, siapa tahu anda boleh ikut diundang dalam meriahnya pesta pernikahan Pushtun. Namun, hormati budaya mereka ya.Jangan sembarangan memfoto gadis-gadis Pushtun yang cantik jelita. Adat istiadat setempat cukup tegas melarang foto tanpa izin pihak keluarga. Mereka biasanya bimbang fotonya disebarluaskan.
Kalau memang demikian, ya tidak apa-apa. Kagumi saja kecantikan gadis-gadis Pushtun ini dengan pandangan mata, dan biarkan jadi kenangan indah saat traveling di Pakistan.
Konflik bersenjata dan keadaan politik membuat negeri-negeri Pushtun tidak masuk dalam arus utama pelancongan dunia. padahal negeri ini punya sejuta pesona dan juga gadis-gadis Pushtun yang berbalut kerudung, Iran, Afghanistan dan Pakistan punya pancaran kecantikan yang tidak tertanggung. Banyak yang sudah membuktikannya!
Berikut, beberapa foto gadis-gadis ber-etnik Pushtun tersebut:

sumber :

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...