Bahan-bahan:
udang galah
1 labu bawang besar - dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
3 cm halia - dikisar
1 cm lengkuas - dikisar
3 batang serai - dikisar
15 biji cili kering - dikisar
3 sudu kerisuk
1 sudu kecil serbuk kunyit
3 helai daun limau purut
2 keping asam gelugur
santan pekatdari 1 biji kelapa
Garam ,gula dan aji secukup rasa
Minyak masak
Cara Menyediakan:
3 batang serai - dikisar
15 biji cili kering - dikisar
3 sudu kerisuk
1 sudu kecil serbuk kunyit
3 helai daun limau purut
2 keping asam gelugur
santan pekatdari 1 biji kelapa
Garam ,gula dan aji secukup rasa
Minyak masak
Cara Menyediakan:
Udang digaul dengan kunyit kemudian digoreng hingga masak.
Tuskan
.Panaskan sedikit minyak kemudian tumiskan bahan-bahan tumbuk.
Kacau hingga rata dan biarkan hingga garing dan pecah minyak.
Masukkan santan, kerisik, daun limau purut dan asam gelugur.
Kacau hingga rata.
masukkan udang, garam , gula dan aji,.secukup rasa
Kacau hingga rata
,bila dah rata,cukup rasa dan dah masak
matikan api dan angkat,
Tuskan
.Panaskan sedikit minyak kemudian tumiskan bahan-bahan tumbuk.
Kacau hingga rata dan biarkan hingga garing dan pecah minyak.
Masukkan santan, kerisik, daun limau purut dan asam gelugur.
Kacau hingga rata.
masukkan udang, garam , gula dan aji,.secukup rasa
Kacau hingga rata
,bila dah rata,cukup rasa dan dah masak
matikan api dan angkat,
Sedia dihidang
Sumber : saji
No comments:
Post a Comment