Pages

Sunday, June 16, 2013

Sadis - Budak Diberi Snack Kemudian Di Tembak

2013-02-20_185703Gambar yang menunjukkan saat terakhir sebelum seorang kanak-kanakberusia 12 tahun dibunuh oleh tentera Sri Lanka

, tersebar. Melalui gambar tersebut, terungkap bahawa kanak-kanak lelaki tersebut sempat diberi makanan sebelum ditembak mati.
Gambar kanak-kanak yang bernama Balachandran Prabhakaran, anak pemimpin pemberontak Harimau Tamil, Velupillai Prabhakaranini, diambil pada Mei 2009 lalu, tengah berlaku konflik besar-besaran antara kerajaan Sri Lanka dengan kumpulan pemberontak Tamil.
kerajaan Sri Lanka selama ini mendakwa bahawa Balachandran mati dalam tembak-menembak antara tentera kerajaan dengan kumpulan pemberontak. Namun kewujudan gambar tersebut membuktikan bahawa kanak-kanak tersebut ternyata dihukum mati secara keji oleh tentera Sri Lanka. Demikian seperti dilaporkan Daily Mail, Rabu (20/2/2013).
Gambar pertama menunjukkan Balachandran yang sedang ditahan tentera Sri Lanka, duduk di sebuah bangku sambil memakan snack.kelihatan gambar  kanak-kanak ini hanya berseluar pendek.
Namun gambar di bawah benar-benar memilukan hati. Balachandran kelihatan terbaring di tanah dalam keadaan tidak bernyawa,dan kelihatan luka tembakan di dadanya.
Menurut hasil pemeriksaan, terdapat 5 luka tembakan di bahagian dada Balachandran. Dari lukanya, budak tersebut ditembak dari jarak dekat. Pekara membuktikan kerajaan Sri Lanka yang menyatakan bahawa Balachandran mati dalam adengan tembak-menembak adalah palsu.
Gambar-gambar Balachandran ini dipaparkan dalam filem dokumentari berjudul 'No Fire Zone' yang diterbitkan oleh pengarah Callum MacRae. Menurut MacRae, foto-foto tersebut menjadi tamparan bagi kerajaan Sri Lanka.
"Gambar-gambar itu menunjukkan ketika dia dalam tahanan, dan bahkan sempat diberi makanan, sebelum akhirnya dibawa dan dilaksanakan hukuman secara keji," terang MacRae.
Pihak tentera Sri Lanka menyatakan dengan kesal insiden itu. Menurut jurucakap tentera Sri Lanka, Brigadier PR Wanigasooriya, pihaknya selalu dituduh melakukan pembunuhan dan pencabulan hak asasi manusia, namun tidak pernah ada bukti yang menyokong tuduhan tersebut.
"Tidak ada bukti kuat yang membuktikan tuduhan tersebut yang mampu membuat kami melakukan siasatan," katanya.

Sumber

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...