Pages

Sunday, April 21, 2013

PERIUK SUP BERISI SUP BERUSIA 2400 THN DITEMUI DI PUSARA

2013-04-15_185904Pasukan arkeologi China telah menemukan satu periuk sup yang dikatakan berusia 2.400

tahun di ibukota kuno Xian. Periuk sup ini ditemukan di pusara yang digali untuk pembangunan perluasan lapangan kapal terbang.

Sup yang berusia 2,400 tahun dahulu ditemui di dalam sebuah periuk gangsa berkaki tiga oleh ahli arkeologi di makam kuno milik bala tentera atau ahli kelas pemilik tanah berdekatan ibu kota kuno Xian.


Periuk berukuran 8 inci tinggi dan 10 inci diameter memang di design untuk memasak dan menghidang daging di dalamnya. Dan kini periuk tersebut telah dihantar dan disimpan oleh ahli arkeologi untuk di analisis kandungan sup tersebut.

"Ini merupakan penemuan pertama berkait penemuan sup tulang dalam sejarah arkeologi China," kata Liu Daiyun dari Institut Arkeologi Provinsi Shaanxi.

Dikatakannya, penemuan ini akan memainkan peranan penting dalam mempelajari kebiasaan makan dan kebudayaan pada Paska Perang Negara-negara Bahagian (475-221 sebelum Masehi).

sup itu mengandungi beberapa tulang dan masih dalam keadaan cair, walaupun sup tersebut telah berubah menjadi hijau kerana proses pengoksidaan semulajadi gangsa. Sup initidak berkuap kerana makam kuno tersebut begitu tertutup rapat.

Seperiuk gangsa yang lain juga mengandungi cecair tidak berbau, diyakini anggur, juga ditemui di makam tersebut.

Sumber

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...