Pages

Tuesday, April 23, 2013

Mesej Terakhir Arwah Syahmie Farid Izzat, Mangsa Kemalangan di Federal Highway

ohartis-kemalangan-federal-highway-3_o-590x390Berita kemalangan di Federal Highway awal pagi semalam sememangnya amat mengejutkan rakyat Malaysia
Kemalangan maut yang melibatkan 2 biji kereta dan 4 biji motosikal ini mengorbankan 5 orang mangsa. 3 berbangsa Melayu, 1 berbangsa Cina dan 1 berbangsa India. Satu kejadian yang amat menyayat hati dan sukar dilupakan rakyat Malaysia apalagi OhMedia sebagai media terawal yang menyalurkan berita tersebut kepada umum melalui artikel di Di Sini!.
Kami ingin berkongsi status terakhir di Facebook salah seorang mangsa iaitu Syahmie Farid Izzat Samsuddin Shah, berusia 21 tahun. Di dalam kejadian ini berfaktakan laporan dari pihak polis, boleh dikatakan arwah Syahmi atau lebih dikenali sebagai Ejart berada pada masa yang tidak kena ketika itu (menjadi asbab kematiannya).
Ketika 3 remaja lain dilanggar oleh sebuah Honda City, 3 kematian telah berlaku iaitu 2 penunggang motosikal dan 1 pemandu Honda City yang tercampak ke luar dari kereta. Kemudiannya berhenti sebuah BMW untuk membantu mangsa yang tercampak di atas jalanraya serta bagi mengelakkan mangsa dilanggar oleh kenderaan lain.
Seorang lelaki berbangsa India meluru keluar dari kereta dan ketika ini arwah Ejart yang datang dari jauh tidak sempat untuk mengelak dan terus melanggar lelaki India tersebut. Kedua-dua’nya juga turut maut ditempat kejadian menjadikan jumlah keseluruhan sebanyak 5 kematian.
Apa yang memilukan apabila kami menerima banyak mesej melalui Facebook Oh! Media tentang Facebook milik arwah yang masih wujud sehingga artikel ini ditulis. Melihat antara status-status terakhir arwah Ejart benar-benar mengusik jiwa bagai mengenali Ejart dengan lebih dekat.

ohartis-arwah-Ejart-Crackk-1
 
Status di atas ini adalah status terakhir arwah Ejart beberapa jam sebelum meninggal dunia.
“Malam minggu?? **’flying high’ sambil2 berbaring atas si gemok…”
Timbul persoalan siapakah “Si Gemok” yang dimaksudkan arwah dan adakah “flying high” membawa maksud yang arwah akan pergi buat selama-lamanya?
Sebenarnya “Si Gemok” yang dimaksudkan arwah adalah motor miliknya yang dinaiki pada pagi itu. Caption pada gambar yang dimuat-naik oleh arwah sendiri pada 17 April 2013 lalu menceritakan segalanya.
903822_562368367129871_966786035_o
ohartis-arwah-Ejart-Crackk-2
Keadaan motor arwah dan kereta BMW kesan dari pelanggaran tersebut:

 
ohartis-kemalangan-federal-highway-4_o
Sabtu lalu di mana sehari sebelum kematiannya, arwah juga ada mengeluarkan status berikut:

ohartis-arwah-Ejart-Crackk-3
 
Semua ini dilihat oleh rakan terdekat arwah sebagai “petanda” yang arwah akan pergi selama-lamanya meninggalkan mereka semua. Apapun no such thing sebenarnya dan apa yang berlaku ini hanyalah kebetulan sahaja. Allah maha mengetahui.
ohartis-arwah-Ejart-Crackk-4
Kami dimaklumkan mayat arwah telah selamat dituntut di hospital pada subuh hari kejadian dan selamat dikebumikan pada jam 9 pagi hari yang sama. Kami secara peribadi amat terasa akan kehilangan arwah biarpun tidak pernah mengenali arwah sebelum ini. Sama-samalah kita berdoa semoga Allah menempatkan arwah bersama golongan orang yang beriman dan sedekahkan Al-Fatihah kepada Allayarham Syahmie Farid Izzat Samsuddin Shah. Al-Fatihah! .
SumberNo comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...