Pages

Thursday, September 6, 2012

Morsi minta Bashar letak jawatan

du_01.1

KAHERAH - Presiden Mesir, Mohammed Morsi menyampaikan ucapan dasar luar pertamanya semalam dengan meminta rejim Presiden Syria, Bashar Al-Assad meletak jawatan sebelum terlambat…..

Beliau turut memberi amaran kepada Iran agar tidak campur tangan dalam hal ehwal rantau Arab selain menyuarakan sokongan kepada usaha Palestin untuk mendapatkan keanggotaan penuh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

Berucap pada mesyuarat menteri luar negara-negara Arab di sini, Morsi menggariskan beberapa objektif dasar luar pentadbirannya selepas lebih dua bulan mentadbir negara sebagai Presiden Mesir pertama yang dipilih daripada kalangan orang awam.

Kenyataan Morsi itu merupakan petanda bahawa beliau kini berusaha menjadikan Mesir sebagai pemimpin rantau Asia Barat selepas peranan tersebut lenyap di bawah pemerintahan pemimpin negara itu sebelum ini, Hosni Mubarak.

Ketika itu, negara bukan Arab seperti Turki dan Iran mempunyai pengaruh besar di rantau Arab.

"Saya memberitahu rejim Syria bahawa masih terdapat peluang untuk menghentikan pertumpahan darah ini," kata Morsi.

"Jangan menurut suara yang menggoda kamu (rejim Bashar) agar terus berusaha untuk berkuasa kerana kamu tidak akan lama memegang tampuk pemerintahan. Tiada lagi ruang untuk melambat-lambatkan keputusan bagi menamatkan pertumpahan darah ini. Kini sudah terlambat untuk bercakap tentang pembaharuan, sekarang adalah masa untuk perubahan (pertukaran pemerintah)," kata Morsi.

"Rejim Syria perlu belajar daripada sejarah," ujarnya yang merujuk kepada kejatuhan rejim autokratik di Tunisia, Libya, Mesir dan Yemen akibat kebangkitan rakyat.

Sementara itu, tentera Syria yang dibantu unit artileri dan jet pejuang terus memerangi pemberontak di beberapa kawasan di negara berkenaan semalam.

Perkembangan tersebut berlaku ketika Kumpulan Pemerhati Syria Untuk Hak Asasi Manusia menyatakan, sekurang-kurangnya 34 orang maut di seluruh Syria semalam.

Menurut kumpulan pemerhati yang berpangkalan di Britain itu, lebih 26,000 orang terbunuh di Syria sejak kebangkitan penduduk menentang Bashar bermula pada Mac 2011.

PBB pula menyatakan, sekitar 20,000 orang terkorban ekoran pertempuran antara tentera Syria dengan para pemberontak.

Sumber : Kosmo

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...