Pages

Saturday, January 7, 2012

Roti cicah gulai

Gulai daging Syam
Bahan - bahan
Daging
ubi kentang
santan dari 1 biji kelapa
1 paket kari daging
5 biji bawang merah ditumbuk
3 ulas bawang putih ditumbuk
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
halia ditumbuk
kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
minyak masak
garam,gula melaka ,aji,
asam keping
daun kari

Cara- cara
Panaskan sedikit minyak..
tumiskan bahan-bahan yang ditumbuk 
masukkan daging dan kacau
tutupkan periuk sekejap 
kemudian masukkan sedikit minyak lagi
masukkan pes kari daun kari,kulit kayu manis,bunga cengkih dan bunga lawang dan buah pelaga
masak hingga naik minyak
kacau
kemudian masukkan santan
masukkan ubi kentang
bila sudah kuah mendidih masukkan asam keping,
masukkan garam,aji dan gula melaka secukup rasa
masak hingga ubi kentang empuk
bila daging dan ubi kentang sudah empuk dan sudah cukup rasa
matikan api
angkat
Sedia dihidang

Roti
Pagi tadi Anie dan baby makan roti cicah gulai daging
sedappppp
tapi roti ni tak buat laaa
beli kat kedai je

nasi putih
Sambal belacan
 
Bahan - bahan

Cili api
2 ulas bawang putih
belacan
limau kasturi
garam,gula secukup rasa
sos tiram
sedikit air suam

Cara - cara
tumbuk semua bahan hingga lumat
 kecuali limau kasturi dan sos tiram
bila sudah lumat ksaukkan dalam mangkuk
masukkan sos tiram,jus limau kasturi ,air suam,
masukkan sedikit hirisan kulit limau kasturi
gaul hinggar ata

Acar 
Bahan- bahan
timun 
lobak merah
bawang besar 
cili merah
garam,gula ,cuka makan secukup rasa

cara - cara

timun ,lobak merah,bawang besar ,cili merah dipotong 
masukkan kedalam mangkuk
Masukkan cuka,garam dan gula  kedalam cawan
kacau hingga gula dan garam hancur
siram ke atas timun
gaul hingga rata dan cukup rasanya

Sedia dihidang

Tengahari pulak makan nasik putih dengan gulai daging,acar timun dan sambal belacan
sedap weh
selera sungguh ..
semuanya ni Syam hok masak 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...