Pages

Sunday, January 1, 2012

Menu Siput sedut

Gulai siput
bahan - bahan
1 kilo siput sedut
daun kesum di buang tangkainya
kerisik
5 biji bawang merah blander
3 ulas bawang putih diblander
3 biji cili kering diblander
1 inci lengkuas diblander
Serbuk kunyit diblander
Santan dari 1 biji kelapa
garam,gula dan aji
Ikeping asam keping

Cara - cara
Siput dipotong dan dibasuh bersih-bersih.
Masukkan santan kedalam periuk
masukkan semua bahan - bahan yang dibander
masak sampai kuah mendidih
bila kuah sudah mendidih masukkan kerisik..
kacau
masukkan siput dan daun kesum
masukkan asam keping
masukkan garam ,gula dan aji
kacau sekejap-sekejap
bila sudah cukup rasa tutupkan api
angkat
Sedia di hidang

Telur dadar
Bahan - bahan
2 biji telur
cili merah dihiris nipis
bawang besar dipotong
sedikit lada sulah
garam dan aji
minyak

Cara - cara
Pecahkan telur dalam mangkuk
bubuh bawang besar dan cili merah yang dah hiris
masukkan garam dan aji
dn masukkan sedikit lada sulah
kacau biar rata
Panaskan minyak dalam kuali
agak- agak ,jangan terlalu banyak dan jangan terlalu sikit
Bila minyak sudah panas masukkan telur
bila sudah agak masak terbalikkan yang sebelah lagi
masak sampai kedua belah telur garing
bila sudah garing tutupkan api
angkat 
Sedia dihidang

cili yang di bubuh dalam budu yang anie makan dikutip kat depan rumah je
cili yang Syam tanam
ni la dia pokok cili yang Syam tanam kat depan rumah tu
Kacang ni la yang anie makan buat ulam 
ini pun pokok kacang yang Syam tanam kat depan rumah
Menu kami 
Gulai siput sedut
telur dadar
ulam kacang
budu
Inilah menu kami yang syam masak untuk kami
sebelum dia gi kerja 
gulai ni Syam masak tengahari sebab ari ni dia kerja malam

1 comment:

  1. Makan siput sedut awek cun lalu pun tak sedar...favourite

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...